Vinterferie 2000

Vinterferien år 2000 gik til Golå i Norge

Dette er den lejede hytte i Golå, eller Gålå, det ikke ønskede bedes overstreges. Det ser meget fredfyldt og ensomt ud. Fredfyldt var det, men ikke ensomt. Den nærmeste anden hytte ligger ca. 10 m væk. Som man ser af det skematiske kort nedenfor, er der ca. 50 hytter i det specielle område kaldet Golå fjeldgrend.

På Golå Højfjelds Hotel, som udlejer hytterne, fik jeg, foruden nøglen til hytten, også en kuvert med forskellige instruktioner om hytten, og dette kort tegnet udenpå. Hotellet ligger længere oppe ad vejen til venstre på kortet, - en god kilometer. Efter at have fået nøglen, skal man så tilbage af vejen, hvor receptionisten havde fortalt mig, der stod et skilt, og hun havde tegnet en lille streg. Nu står der skilte overalt, og der står noget med Golå hytter på dem alle sammen, syntes jeg. Naturligvis drejede jeg af for tidligt og kørte lidt rundt, fandt tilbage på vejen og fandt den rigtige afkørsel. Det næste, der snød mig var afstandene på kortet. Fra afkørslen til venster på kortet og til kaféen er der ca 2 km. Fra kaféen og til afkørslen op til min med cirkel markerede hytte, er der ca. 100 m. Min hytte nr. 813 var en enkeltstående hytte, men som man ser, er de fleste bygget sammen to og to.

Øverst oppe på fjeldet ligger der en dagligvarebutik med alt hvad man har brug for, samt et rigt udvalg af sovenirs,- strikketrøjer, sutter af sælskind, glas, udskårne trolde, samt en udstoppet elg, som jeg dog ikke tror var til salg. På parkeringspladsen udenfor var der en herlig udsigt over fjeldene, her i retning mod Jotumheimen. Søen hedder Golå Vatn som det også fremgår af kortet.
Nederst i dalen, ikke langt fra kaféen, starte Valsfjell stolheis. Den prøvede jeg ikke. Det ser væsentligt stejlere ud, når man står og ser på bakken, end billedet giver indtryk af, og så er det langrendsski jeg står på.
Går man til den anden side fra hejsen, finder man denne løjpe, som går på langs nederst i dalen. Den var nærmest helt flad, hvilket passede mig helt fint. Når det så er blå himmel, helt vindstille, minus 1 grads frost, så er det til at blive helt salig over. Og det var jo ikke overrendt kan man se. Uge 4 er uden for sæsonen, men så er det jo også til at betale.
Når man så har gået flere kilometer på ski, og er helt flad, så er det rart at komme hjem til hytten og slappe af. Man har naturligvis den bærbare med, så man kan kontrollere sin e-mail. Der skulle jo nødigt ske det, at man sidder på et fjeld oppe i Norge og får Internetabstinenser. Det er iøvrigt ikke helt gratis at koble den bærbare op over mobilen. Hurtigt er det heller ikke på et standard abonnement, kun 9600 bps,- men det kører dog.
Ved fire- femtiden, når solen går ned, går man en lille tur i den frostklare luft og nyder den nedgående sols røde lys mellem granerne.
Endelig har man ikke været rigtig i hytte i Norge, hvis man ikke har siddet foran den tændte pejse med en kop te (eller et eller andet) og en bog og stresset af. Det er gevaldig hyggeligt. Det er et bøvl at tænde sådan en, når man ikke har været spejder, men det hører altså til. Den varmer heller ikke rigtigt, med mindre man lukker glaslågerne, men så risikere man at pejsen ryger. Sådan noget røg fra en pejs bliver stående som en sky omkring hytten længe i stille vejr, kan jeg fortælle.